1 september 2007 – Utflykt till Håtö Svansar

Den 1 september gjorde Sällskapet en utflykt till Kalle Schewens Håtö Svansar. Färden gick med buss till Spillersboda varifrån taxibåt tog oss ut till “Svansarna”, som består av tre öar.

Sture von Schewen, barnbarn till Kalle, tog emot. Det första vi såg när vi kommit iland var den bänk och berså som Evert Taube sjunger om i “Calle Schewens vals”.

Vi samlades på den äng där Pelarorden har sitt årliga möte den första söndagen i juli. Pelarorden köpte för länge sedan “Svansarna” av familjen von Schewen. Sture redogjorde utförligt för familjens långa historia och om hur Pelarorden bildades en gång i slutet av 1800-talet.

När vi ätit vår matsäck gjorde vi en rundvandring och tittade bland annat på den plats där pelarbröderna utför sina ritualer. Vi såg också den plats nere vid vattnet där Evert Taube skrev “Calle Schewens vals”.

Vid samlingen inför återfärden tackade Sten Erickson för den förnämliga guidningen och överlämnade en present till Sture. Sten hälsade också Sture von Schewen välkommen som “kallad medlem” i Sällskapet.

Taxibåten tog oss nu till Räfsnäs där bussen väntade.

På bilden: Sten Erickson och Sture von Schewen.

Lars Rune (text och foto)

Varukorg
Rulla till toppen